Bekkenbunn

Bekkenbunnsmuskulaturen ligger i det lille bekkenet. Muskulaturen ligger som et åttetall rundt skjede, urinrør og endetarm og danner «gulvet» i kroppen. Bekkenbunnen bærer vekten av alle våre indre organer. Muskulaturen skal automatisk, raskt og kraftig trekke seg sammen og forhindre lekkasje når vi hoster, nyser, løfter tungt, hopper eller løper. Bekkenbunnsmuskulatur som ikke fungerer optimalt kan medføre lekkasje fra urinrør og endetarm, nedfall av bekkenorganer, eventuelt også seksuelle problemer.

Bekkenbunnsmuskulaturen svekkes under svangerskap og fødsel, både på grunn av hormonpåvirkning, det økende presset fra barnet i magen, og i tillegg blir denne muskulaturen kraftig tøyd under en vaginal fødsel. Svak bekkenbunnsmuskulatur kan medføre manglende kontroll av urin- og endetarmsåpning, og kan ende med lekkasje. 30-40 % av gravide kvinner opplever lekkasje av urin under svangerskapet, og nesten like mange har fortsatt plagene etter fødsel.

Det er anbefalt å trene bekkenbunnsmusklene når du er gravid, selv om du ikke er plaget med urinlekkasje. Det er vist at intensiv styrketrening av bekkenbunnsmusklene effektivt forebygger urinlekkasje både under og etter svangerskapet. Det ser dessuten ut til at trent bekkenbunnsmuskulatur er en fordel under selve fødselen samt at kvinner lettere finner igjen musklene etter fødselen. Trening av bekkenbunnsmuskulatur øker sirkulasjonen i området, som kan gi bedre tilheling av rifter eller skader oppstått i forbindelse med fødsel.

Etter fødsel er det viktig med systematisk trening av bekkenbunn før man starter med mer krevende fysisk aktivitet med økt belastning. Knipeøvelser er det mest effektive og enkleste tiltaket. Anbefalingene går på 8-12 knip i 3 serier hver dag. Om vi ønsker å bli sterkere i bekkenbunnsmuskulaturen må man trene styrke over tid. Vi må ta i ordentlig i og muskulaturen må bli sliten. Det tar tid å bygge muskulatur, så det er anbefalt å trene bekkenbunn hver dag i 4-6 mnd, for å få optimalt resultat. 

Det er viktig å finne riktig muskulatur, og det kan være vanskelig å finne riktig muskulatur i begynnelsen. Vanlige feil er at man strammer rumpe- og lårmuskulatur, at man holder pusten og at man presser nedover heller enn sammen og opp. For å kjenne om du bruker riktig muskulatur kan du legge to fingre i hudområdet mellom endetarmsåpning og skjede (perineum) og knip sammen rundt åpningene og løft inn i kroppen. Om du får tak i riktig muskulatur, vil du kjenne at hudområdet løfter seg litt fra fingrene. 

Helseomsorg etter fødsel er en investering i kvinnehelse

Kvinner som får testet bekkenbunnsmuskulatur etter fødsel, og veiledning til korrekt trening har mindre sjanse for å bli inkontinente. Dette er en meget viktig faktor for fysisk og psykisk helse hos kvinner. Krev kvalifisert undersøkelse etter fødsel.

Les om Frankrikes fantastiske treningsprogram etter fødsel!

Din Helse - Stjørdal © 2021